Що приготувати на Пасху

 

Холодець

(традиційна страва  великоднього столу)

 

Яловичі, свинячі, баранячі ніжки, голови обпалити, розрізати на частини, кістки розрубати, вимочити в холодній воді протягом 3-4 годин, гарненько вимити, залити холодною водою (на 1 кг субпродуктів 2 л води) і варити при слабкому кипінні протягом 6-8 годин, періодично знімаючи жир, додати моркви й спеції. Відокремити м'ясо від кісток, дрібно порубати, змішати  з бульйоном, посолити й дати прокипіти. Можна за бажанням додати часник, потім охолодити й розлити в тарілки або форми. Подавати із хріном. Перед подачею занурити форму в гарячу воду, викласти холодець на блюдо.

 

Субпродукти - 1 кг, морква - 60 г, цибуля  - 60 г, петрушка, лавровий лист, перець, часник, сіль по смаку.

 

 

Буженина

 

Окіст бажано посолити й залишити на одну добу. Невеликі шматки м'яса на буженину посолити за годину до смаження. Шкіру окосту надрізати гострим ножем квадратиками, натерти сіллю й перцем, нашпигувати часточками часнику, покласти на лист, налити 1/2 склянки води й поставити в прогріту духовку. Коли верхня частина окосту добре зарум'яниться, перевернути його й, періодично поливаючи соком, що виділився, довести до повної готовності. Важливо не пересушити верхню скоринку, для цього потрібно м'ясо прикрити щільним папером або фольгою. Подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді з маслинами, моченою брусницею, огірками, свіжими салатами, зеленню. Окремо подати хрін, кетчуп, гірчицю.

 

Окіст або невелика частина його, сіль із розрахунку 20 г на 1 кг м'яса, перець, часник з розрахунку 1 часточка на 1 кг м'яса.

 

 

Гуска(качка)  з яблуками

 

Попередньо оброблену тушку натерти сіллю, і майораном. Залишити на одну годину. Яблука помити, видалити насінне гніздо, розрізати навпіл. Начинити ними тушку, зашити, покласти на лист або в жаровню, змазану рослинним маслом. Полити зверху маслом, збризкати водою й поставити в добре прогріту духовку. Жарити, постійно зволожуючи соусом і збризкуючи водою. Готову гуску (качку) порізати на порції, покласти на овальне блюдо, по краях покласти яблука. Прикрасити зеленню (салат, петрушка, селера). Подавати з тушкованою капустою або буряком.

 

1 тушка, 40 г вершкового масла або маргарину, 500 г яблук, майоран, сіль.

 

Історія виникнення Пасхи

Визначення дня Пасхи

Приготування Пасхи

Що приготувати на Пасху

 

Як красити яйця

 

Що робити на цвинтарі

 

 

на головну

 

Hosted by uCoz