Приготування Пасхи
Пасха
Інгредієнти:
дріжджі 75 р.(свіжі),
яйця 8-10 шт.,
масло вершкове або маргарин 150р.,
цукор 0,5 кг.,
ванільний цукор 1 пакетик,
борошно 9 склянок,
сіль 1,5 ч.л. без верху.
Спосіб приготування:
У теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст.л. цукру й 2 склянки борошна, розмішати поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення в 3 рази.
Відокремити білки від двох яєць (для прикраси готових пасок) і поставити в холодильник.
Розтерти жовтки й інші яйця із цукром і зіллю, додати до опари й розмішати. Усипати, розмішуючи, борошно й замісити некруте тісто, накрити чистим рушником і залишити підніматися в теплому місці.
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло, додати в нього ваніль і влити в тісто. Гарненько вимісити й дати ще раз підійти.
Формочки добре змастити рослинним маслом. Руки теж змастити маслом. Набирати й відривати руками шматки тіста й викладати у форму (до половини висоти форми). Накрити форми рушником і дати Пасці підійти до верху форми. Ставити форми в гарячу духовку й випікати 15-25 хвилин залежно від розміру форм. Дістати, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно вийняти з формочок.
Холодні білки збити з 2 ст.л. цукру в міцну піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і посипати за бажанням різнобарвним пшоном або спеціальним посипанням.